Vaellat pimeässä laaksossa. Luonnon arvaamattomuus ympäröi ja sisäinen maisema pelottaa – miten ihmeessä löydän vapauden olla se joka haluan olla?

Juuri sinä voit valita vapauden eli itsesi tai alistua voimille, joita et ymmärrä tai ymmärrät liiankin hyvin. Maailmasuhteesi voi kuitenkin olla niin alkuperäinen, välitön ja mielekkyyden läpäisemä, ettet tarvitse etkä edes tiedosta kutsua.

Työpaikoilla, kodeissa, lenkkipoluilla ja paskahuusseissa on huonosti kohdeltuja, joita ei arvosteta riittävästi…

Kaikkiin kutsuihin ei vastata, jokaista kutsua ei edes kuulla, moni kutsu ohitetaan. Tämä kutsu koskee kasvua aikuisuuteen.

Havahtuminen kutsuun on mahdollisuus, jota et sinä enkä minä halua. Siksikö työpaikoilla, kodeissa, lenkkipoluilla ja paskahuusseissa on meitä, joita on kohdeltu huonosti, joita ei arvosteta riittävästi ja meitä, jotka haemme huomiota, välittämistä ja tunnustusta somesta, pörröisiltä voimaantumiskursseilta ja samoin kokevilta ystäviltä.

Kutsu on lähtenyt – tämä kutsu koskee kasvua aikuisuuteen.

Hyvä, taisit kiinnostua. Millainen laiva olet? Koolla ja kunnolla ei ole nyt väliä. Kaikki kuolevat joka tapauksessa. Se, millä on väliä, koskee komentosiltaa tai ohjaamoa, joka laivastasi löytyy.

Nousemme portaat ylös. Meri avautuu rannattomana eteemme. Kuka tätä laivaa ohjaa? Ai, sanoitko että saamasi opetukset ja ohjeet sekä kuulemasi vaatimukset ja omat odotuksesi? Usko minua, tuollainen kapteeni ei tunne uusia reittejä eikä nykyisiä meriä.

Kuka tätä laivaa oikein ohjaa – mielialasiko?

Mitä? Ovatko mielialasi ja tunteesi ottaneet kapteenin paikan? Niistä ei ole apua, ne saavat laivasi poukkoilemaan sinne ja tuonne. Tarjoatko omaatuntoasi ja elämänarvojasi kapteeniksi? Hänkö täällä määrää?

Tiesithän, että omatunto hahmottuu meihin kohdistuneista kielloista ja käskyistä? Ja oletko jo huomannut, kuinka yhden elämänarvon noudattaminen johtaa ristiriitaan toisen kanssa? Kokeile tutkimalla rehellisyyttä ja hienotunteisuutta.

Kapteenisi ei ole vanha tieto eikä vaihtuva tunnetila

Vaikutat hämmentyneeltä? Eipä ihme. Kapteenisi ei ole vanha tieto, ei vaihtuva tunnetila, ei omatunto eikä elämänarvo. Häntä ei taida näkyä lainkaan.

Oletko määrännyt hänet viralta, kajuuttaan? Mennäänpä katsomaan. Kapteenisi on toimintaa, hän on inspiroiva uteliaisuudessaan, hän huolehtii ihmisistä ja rakastaa heitä ja työtään heidän kanssaan. Hän on sinä silloin, kun mikään ei estä sinua olemasta parhaimmillasi.

 Kapteenisi on inspiroiva uteliaisuudessaan, hän on sinä parhaimmillasi

Kasvu aikuisuuteen merkitsee, ettet ole se, joksi sinua määritellään vaan se, joka haluat olla. Otat ehkä itsellesi oikeuden olla salaisuus niin itsellesi kuin toisillekin. Senpä takia sinua ei saada kiinni toisten luokittelusta joksikin. Kunnioitat ja arvostat myös toisen ihmisen salaisuusluonnetta.

Et ole yhtä kuin tunteesi, tietosi ja taitosi, vaan sinulla on niitä.

Et ole yhtä kuin tunteesi, mutta huomaat sinulla olevan tunteita. Et ole yhtä kuin tietosi ja taitosi vaan sinulla on tietoja ja taitoja. Et ole omaisuutesi, mutta sinulla saattaa olla omaisuutta.

Olet mielelläsi yhteisön jäsen, mutta erillisyys on sinulle tärkeä mahdollisuus. Tämä luonnehdinta kenties koskee sinua ja ei koske sinua.

Joskus todellakin viipyilet edellä kuvatulla etapilla. Useimmiten saatat viihtyä edellisellä etapilla, jossa pidät tärkeämpänä toisten hyväksyntää ja yhteisön jäsenyyttä kuin mahdollisuutta toimia itsenäisesti uskollisena itsellesi.

Vaellat edelleenkin pimeässä laaksossa. Tällä kertaa käytössäsi saattaa olla otsalamppu. Niitä jaetaan kutsun mukana.

TEKSTI: KARI PÄÄSKYNEN

Kirjoittaja on historiaa ja valtiotieteitä opiskellut, eläkkeelle siirtynyt yrittäjä, FK
Hän kehittää parhaillaan verkkokoulutusta, johon kuuluvat seuraavat kurssit: Viisas ajattelu ja toiminta, Hidas prosessi (kohti merkittäviä parannuksia ja uudistuksia), Dialoginen yhteistoiminta, Kunnossa kaiken ikää sekä Luovan ongelmanratkaisun menetelmäavaruus.

Yhteys: paaskyset.wpcomstaging.com